Polityka prywatności

 

Wstęp

Ponieważ szanujemy prywatność wszystkich odwiedzających niniejszy serwis internetowy pragniemy poinformować, że dane osobowe przechowywane są w sposób zgodny z wymogami polskiego prawa (w szczególności w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późniejszymi zmianami).

Podmiot odpowiedzialny i prawa użytkownika
Podmiotem odpowiedzialnym za gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystanie danych osobowych w rozumieniu wyżej wymienionej ustawy o ochronie danych jest BIBUS MENOS Sp. z o.o.

Dane teleadresowe i rejestrowe Spółki:
ul. Spadochroniarzy 18
80-298 Gdańsk
tel. +48 58 660 95 70
fax +48 58 661 71 32
e-mail: info(at)bibusmenos.pl

NIP 586-19-98-965
REGON 191738513
KRS 0000085523

 

Jakie dane są zbierane od użytkowników (dane zbierane automatycznie przez serwer lub podawane przez użytkownika podczas np. rejestracji)

1. Firma BIBUS MENOS Sp. z o.o. z siedzibą w Gdańsku przy ul. Spadochroniarzy 18, informuje, że dane osobowe oraz dane teleadresowe, otrzymywane przez firmę BIBUS MENOS Sp. z o.o. będą używane tylko i wyłącznie w następujących celach:

  • udzielenia użytkownikowi odpowiedzi na zadane przez niego pytanie, komentarz lub wyjaśnienie poruszonego przez użytkownika zagadnienia,
  • przekazania użytkownikowi oferty handlowej firmy BIBUS MENOS Sp. z o.o., w przypadku gdy wyraził on zainteresowanie produktami sprzedawanymi przez firmę, poprzez formularz kontaktowy, za pośrednictwem poczty email lub inną drogą.

2. BIBUS MENOS Sp. z o.o. informuje, że wszelkie dane osobowe oraz dane teleadresowe otrzymywane przez firmę za pośrednictwem niniejszego serwisu internetowego, będą wykorzystywana wyłącznie przez pracowników firmy BIBUS MENOS w celach służbowych i nie będą sprzedawane lub udostępniane żadnym innym firmom, podmiotom lub osobom fizycznym.

3. Aby jeszcze lepiej dopasować naszą ofertę do Państwa potrzeb korzystamy z Google Analytics. Google Analytics wykorzystuje narzędzia umożliwiające analizę korzystania ze strony internetowej przez użytkownika. Wygenerowane w ten sposób dane dotyczące aktywności użytkownika na stronie internetowej są z reguły przekazywane do serwera firmy Google i tam zapisywane. Google będzie wykorzystywał te informacje w celu oceny korzystania przez Państwa z Serwisu, zestawiania raportów z działalności prowadzonej na witrynie dla operatorów witryny oraz świadczenia innych usług dotyczących działalności na witrynie i korzystania z Internetu. Google może również przesyłać takie informacje podmiotom zewnętrznym, jeżeli wymagają tego przepisy prawa lub w przypadku, gdy podmioty zewnętrzne przetwarzają je w imieniu Google. Google nie będzie kojarzył Państwa adresu IP z innymi danymi znajdującymi się w posiadaniu Google. W celu uzyskania dalszych informacji o Google Analytics, prosimy zapoznać się z informacjami na temat Cookies and Analytics, oraz Polityką Zachowania Poufności danych dla Google Analytics dotyczącej Google Analytics.

4. Użytkownik ma możliwość zrezygnowania z usługi Google Analytics dla reklam displayowych i dostosowania reklam w sieci reklamowej Google za pomocą Ustawień reklam.

5. Informujemy, że na rynku jest wiele narzędzi, które uniemożliwiają wyświetlanie reklam i jeżeli odwiedzający nasz serwis życzy sobie anonimowości, rekomendujemy zainstalowanie oprogramowania tzw. Adblock.

 

W jaki sposób dane są wykorzystywane

1. Newsletter
Dane przechowywane są w postaci wydzielonej bazy, w sposób bezpieczny, gwarantujący brak dostępu podmiotom trzecim. Korzystamy z narzędzia mailingowego Freshmail, które w sposób bezpieczny przechowuje adresy mailowe naszych Klientów.

2. Konkursy, badania opinii i rynku
Wykorzystujemy dane użytkowników w celu wypełnienia formularzy konkursowych i zebrania opinii oraz powiadomienia o wygranej. Szczegółowe informacje (w szczególności związane z analizą danych użytkownika) podane są w informacji o danym konkursie lub ankiecie oraz w miejscu, w którym użytkownik wprowadza swoje dane. Odpowiedzi udzielone przez użytkownika w ramach ankiet nie są udostępniane osobom trzecim ani publikowane.

3. Pliki cookie

  • Aby zapewnić jak najlepiej sprofilowaną ofertę pod danego klienta, informujemy, że korzystamy z technologii zbierania ciasteczek – tzw. cookies. Cookies są to krótkie informacje, które dany serwis zapisuje na dysku Państwa komputera w postaci plików tekstowych, dzięki czemu jesteśmy w stanie obliczyć, jak dużym powodzeniem cieszy się nasza witryna. Rozpoznajemy Państwa, aby dowiedzieć się jakiej informacji potrzebują nasi Klienci i czego poszukują na naszej stronie. Chcemy wiedzieć, które kategorie odwiedzane są częściej niż pozostałe, dzięki temu możemy stać się jeszcze ciekawszym i lepszym serwisem niż dotychczas. To Klient daje nam wiedzę o tym, w jakim kierunku powinniśmy się rozwijać, jakie są wymagania względem naszej firmy, czego brakuje, a wydaje się Państwu, że powinno znaleźć się na naszej stronie. Korzystanie z Serwisu oznacza, że Użytkownik akceptuje zawarte zasady w obowiązującej Polityce Prywatności.
  • BIBUS MENOS Sp. z o.o. nie odpowiada za zawartość plików cookies wysyłanych przez inne strony internetowe, do których linki umieszczone są w witrynie. Użytkownik witryny może samodzielnie wyłączyć pliki cookies poprzez zmianę ustawień w swojej przeglądarce internetowej.
  • Informujemy, że brak akceptacji niektórych plików cookies uniemożliwi poprawne działanie serwisu w pełnym zakresie.
  • W ramach serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika.

4. Retargeting
Nasze strony internetowe korzystają z technologii retargetingu. Umożliwia ona przedstawienie użytkownikom, którzy zainteresowali się naszymi produktami, dopasowanej do ich aktywności i spersonalizowanej reklamy na stronach internetowych naszych partnerów. Technologia ta zapewnia całkowitą anonimowość wszystkim użytkownikom.

W ramach retargetingu i reklamy banerowej korzystamy z usług podmiotów trzecich, które stosują na naszej stronie pliki cookie. Są to następujące firmy:
– Doubleclick by Google, Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; https://www.google.com/intl/no/policies/technologies/ads/
– Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA; https://www.facebook.com/about/privacy
– SalesManago, Benhauer sp. z o.o., ul. Grzegórzecka 21, 31-532 Kraków;
https://www.salesmanago.pl/marketing-automation/terms.htm

 

W jaki sposób można dokonać zmian w danych osobowych użytkownika

Mają Państwo prawo wglądu do swoich danych osobowych i adresowych oraz ich poprawiania. Na żądanie poinformujemy Państwa pisemnie, zgodnie z obowiązującymi przepisami, czy i które dane osobowe są u nas przechowywane.

 

W jaki sposób są zabezpieczane dane pobierane od użytkowników

1. BIBUS MENOS Sp. z o.o. stosuje techniczne i organizacyjne środki bezpieczeństwa, by chronić administrowane przez nas dane osobowe przed przypadkową lub celową manipulacją, utratą, zniszczeniem lub dostępem osób nieuprawnionych. Nasze środki bezpieczeństwa są na bieżąco aktualizowane wraz z rozwojem technologicznym.
2. Stosujemy system kodowania SSL (Secure Socket Layer). Wszelkie dane są przekazywane w bezpieczny sposób przy użyciu szyfrowania.
Ponadto nasze strony internetowe oraz inne systemy są zabezpieczane poprzez bieżące działania techniczne i organizacyjne przed utratą, zniszczeniem, dostępem, zmianami lub rozpowszechnianiem danych użytkowników przez osoby nieupoważnione.

 

Postanowienia końcowe

1. Niniejsza Polityka Prywatności może w przyszłości ulec zmianie poprzez opublikowanie nowej wersji w Serwisie. W takim przypadku po skorzystaniu z Serwisu ponownie zostanie Państwu wyświetlona informacja o zasadach zamieszczania cookies za pośrednictwem Serwisu.
2. W razie problemów lub wątpliwości prosimy o kontakt: info(at)bibusmenos.pl. Zamiast znaku „(at)” prosimy wstawić symbol „@”